Betaglukány: skutočne znižujú cholesterol a podporujú imunitu?

Betaglukány patria k často vyhľadávaným doplnkom stravy a o ich jedinečných účinkoch sa popísalo nespočetné množstvo článkov. Aj v tomto prípade má však minca dve strany. V nasledujúcich riadkoch vám priblížime túto tému a pozrieme sa na skutočné (dokázané) benefity, ktoré ich užívanie má.

Základné fakty o betaglukánoch

Betaglukány patria k vo vode rozpustným polysacharidom, ktoré sú zložené z veľkého počtu molekúl glukózy. Prirodzene sa nachádzajú v mnohých potravinách, ako napríklad v ovse, jačmeni, niektorých typoch húb (reishi, shiitake, maitake), morských riasách a kvasniciach. Pôvod môžu mať aj v bunkovej stene mikroorganizmov.

Vlastnosti betaglukánov závisia od ich pôvodu, molekulárnej hmotnosti, štrukturálnych znakov a od toho, ako sú spracované. Základom ich prospešných vlastností na ľudské zdravie sú 2 faktory:

  • fermentovateľnosť,
  • schopnosť vytvárať na povrchu sliznice čreva vysokoviskózny roztok.

Okrem benefitov pre zdravie majú využitie aj v priemysle a ich užívanie je predmetom neustále prebiehajúcich štúdií.

Tieto bioaktívne prírodné zlúčeniny, ktoré patria k vláknine, sú bezpečné ako vo forme suplementov, tak i v prirodzenej strave.

Dokázané benefity betaglukánov pre naše zdravie

Betaglukány sa najčastejšie skloňujú v súvislosti s imunitou, zdravím srdca a ciev, inzulínovou rezistenciou, hojením rán či malígnymi ochoreniami. Pozrime sa na vedecké opodstatnenie týchto tvrdení.

Betaglukány a cukrovka

Betaglukány vďaka svojim vlastnostiam znižujú viskozitu tráveniny, čím sa spomalí jej premiešanie s tráviacimi enzýmami. Tým sa zníži rýchlosť rozkladu komplexných živín na tie jednoduchšie a spomalí sa absorpcia glukózy a ostatných živín.

Tým pádom po jedle nedochádza k prudkému zvýšeniu hladiny glukózy v krvi a živiny sa dostanú aj do ďalších častí tenkého čreva. To má za následok aj uvoľnenie istého peptidu (GLP-1) do krvi, ktorý znižuje apetít, zvyšuje sekréciu inzulínu, znižuje sekréciu glukagónu a mnoho iných účinkov.

Z toho vyplýva, že betaglukány majú pozitívny účinok pri liečbe cukrovky 2.typu a inzulínovej rezistencie.

Betaglukány a kardiovaskulárne ochorenia

Viskózne vlastnosti betagukánov sa dávajú do súvisu aj so znížením hladiny cholesterolu. Vysoká hladina LDL cholesterolu je negatívny prediktor srdcovo-cievnych ochorení. V tomto prípade je dôležitejšia miera viskozity ako samotné množstvo betaglukánov. Dá sa povedať, čím vyššia viskozita, tým lepšie.

Mechanizmus účinku betaglukánov na zníženie hladiny cholesterolu nie je dostatočne objasnený a je predmetom mnohých výskumov. Predpokladá sa, že ide o zníženie absorpcie cholesterolu v tenkom čreve a elimináciu žlče.

Celý proces je pomerne zložitý, preto sa ho skúsime podať zjednodušene. Žlč produkuje pečeň a jednou z jej zložiek je aj cholesterol. Žlč je zachytená vo viskóznej tekutine, ktorú vytvárajú betaglukány a vylúčená stolicou. Tým pádom musí pečeň vyprodukovať ďalšiu žlč, na ktorú potrebuje aj LDL cholesterol, ktorý je použitý z krvi. Výsledkom je nižšia hladina LDL cholesterolu v krvi.

Betaglukány a imunita

Ďalej je dokázaný vplyv betaglukánov na imunitný systém. Betaglukány podporujú boj organizmu proti infekciám a nádorovým bunkám, zároveň pôsobia synergicky s liekmi proti rakovine.

Nemôžeme povedať, že vplývajú priamo na infekčné mikroorganizmy a nádorové bunky, ale aktivujú imunitný systém hostiteľa. Ide o aktiváciu mnohých buniek imunitného systému, najčastejšie sa hovorí v tomto kontexte o makrofágoch.

Presné procesy a pole pôsobia betaglukánov v imunitnom systéme sa stále podrobne študuje.

Betaglukány a zdravie pokožky

S podporou funkcie makrofágov súvisí aj využitie betaglukánov v dermatológii. Betaglukány podporujú hojenie rán a skúma sa aj efektívnosť pri liečbe mnohých kožných ochorení. Vychádza sa tu z ich protizápalových, regeneračných či imunomodulačný vlastností.

Zdroje betaglukánov

Bohatý zdroj betaglukánov nájdeme vo vybraných potravinách (ovos, jačmeň, reishi, shiitake, maitake, morské riasy a kvasnice) či doplnkoch stravy. Ak sa rozhodneme pre ich suplementáciu, sú veľmi bezpečné a spája sa s nimi minimum, ba takmer žiadne nežiaduce reakcie.

Odporúčaná dávka pre stimuláciu imunitného systému je 100 – 500 mg denne, pre zníženie hladiny cholesterolu 3 gramy denne.

O užívaní doplnku výživy s obsahom betaglukánov sa je vhodné poradiť aj so svojím lekárom, ktorý pozná váš zdravotný stav a vie zhodnotiť, či je tento doplnok pre vás vhodný.

V súvislosti s betaglukánmi prebieha stále veľa výskumov a ich celý potenciál a účinky nie sú úplne preskúmané. Až nasledujúce roky prinesú odpovede na mnohé otázky o ich využití. Preto by sme mali byť obozretní a nehľadať univerzálny liek na všetko. Pri nedostatočne preskúmanej látke je stále veľký priestor pre ľudí či firmy, ktoré sľubujú zázraky na počkanie.

Súvisiace články: 

Tipy, ako posilniť imunitu

Stastna zena
Tipy, ako posilniť imunitu

Čo môžete urobiť pre svoju imunitu, ktorá vás denne chráni?  Prečítajte si niekoľko užitočných tipov. 

Vitamín C: funkcie, odporúčaná dávka a zdroje

pomaranč uložený ako vitamín C
Vitamín C: funkcie, odporúčaná dávka a zdroje

Vitamín C poznáme hlavne v kontexte dopĺňania v chladnom a sychravom počasí. Okrem toho má však množstvo dôležitých úloh a funkcií. Prečítajte si viac.

Užitočné tipy o zdraví do vašej emailovej schránky.