Všetko, čo potrebujete vedieť o pálení záhy

Pálenie záhy (odborne pyróza) je rozšírený symptóm, s ktorým sa aspoň raz za život stretol už takmer každý. Čo to pálenie záhy vlastne je, ako sa prejavuje a čo ho spôsobuje? Všetko dôležité sme zhrnuli v tomto článku.

Čo je to pálenie záhy?

Pálenie záhy charakterizuje nepríjemná pálivá bolesť za hrudnou kosťou. Môže sa dostať až do oblasti hrdla a krku. V ústach môžeme pritom cítiť kyslú alebo horkú chuť. Sprievodnými symptómami môžu byť aj:

  • problém s prehĺtaním,
  • kašeľ,
  • zachrípnutie,
  • zápach z úst,
  • nafukovanie,
  • nevoľnosť.

Pálenie záhy trvá niekoľko minút až niekoľko hodín. Bolesť a pálivý pocit sa väčšinou zhoršujú po jedle, pri polohe v ľahu, vo večerných hodinách alebo pri ohýbaní tela dopredu.

Pálenie záhy môže signalizovať iné zdravotné stavy a ochorenia (hiátová hernia, gastroezofágová refluxná choroba GERD, tehotenstvo).

Občasné pálenie záhy je bežné a nevyžaduje si bezprostrednú lekársku pomoc. Ak sa však vyskytuje pravidelne a ovplyvňuje dennú rutinu, môže byť symptómom závažnejšieho ochorenia, ktoré si vyžaduje lekársku starostlivosť.

Ako vzniká pálenie záhy?

Aby sme pochopili, prečo pálenie záhy vzniká, je dobré vedieť, ako žalúdok a pažerák pracujú.

Keď niečo zjeme, potrava ide pažerákom do žalúdka. Pažerák je od žalúdka oddelený akýmsi ventilom, ktorý nazývame pažerákový zvierač (ezofageálny sfinkter). Ten sa po jedle zatvorí a zabráni, aby sa obsah žalúdka dostal naspäť do pažeráka.

Tento krok je veľmi dôležitý – v žalúdku je totiž kyslé prostredie, no žalúdok je na to prispôsobený. Pažerák nie. Ak sa tento zvierač neuzatvára dobre, dochádza k prechodu časti zmesi zo žalúdka do pažeráka. Toto označujeme ako reflux.

Spúšťače pálenia záhy

Faktorov, ktoré vyvolávajú pálenie záhy, je viacero. Najčastejším sú stravovacie návyky a životný štýl. Pálenie záhy môže spôsobovať:

  • jedenie krátko pred spaním,
  • veľké porcie jedál,
  • rýchle jedenie či nedostatočné požutie potravy,
  • stres,
  • nedostatok spánku,
  • fajčenie.

Z potravín sú najčastejšími spúšťačmi:

  • cibuľa,
  • citrusy,
  • paradajky,
  • alkohol,
  • džús,
  • káva,
  • sýtené nápoje,
  • vysoko spracované jedlá.

Liečba a režimové opatrenia

Režimové opatrenia sú pri pálení záhy veľmi dôležité. Správne zmeny v návykoch častokrát výrazne znižujú nepríjemné prejavy. Ak sa chcete vyhnúť páleniu záhy, dôležité je:

  • rozpoznať spúšťače (jedlá a nápoje, ktoré vám robia najväčší problém) a vyhýbať sa im,
  • rozdeliť jedlá do menších porcií viackrát denne,
  • vyhýbať sa jedeniu tesne pred spaním alebo pred akoukoľvek polohou v ľahu,
  • pri ležaní mať trup vyššie než zvyšok tela (odporúča sa podložiť čelo postele),
  • zamerať sa na zvládanie a elimináciu stresu, 
  • pri nadváhe sa pokúsiť dostať na optimálnu hladinu BMI,
  • prestať fajčiť,
  • nenosiť tesné oblečenie.

Lieky na pálenie záhy

V lekárni nájdeme široké spektrum liekov, ktoré pomáhajú pri pálení záhy. Na trhu sú antacidá (neutralizujú žalúdočnú kyselinu), inhibítory protónovej pumpyantagonisti H2 receptorov (oboje brzdia produkciu žalúdočnej kyseliny). Mnohé z nich dostaneme bez lekárskeho predpisu.

palenie zahy

esozoll

Eso proti páleniu záhy

Prejsť do lekárne

Kedy je už potrebné vyhľadať lekára?

Ak symptómy pretrvávajú, prípadne sa zhoršujú alebo pribúdajú iné, je potrebné navštíviť svojho lekára. Ten odoberie podrobnú anamnézu a urobí fyzikálne vyšetrenie. V prípade potreby doplní RTG, gastroskopické vyšetrenie, test motility pažeráka či pH-metriu.

Je potrebné vylúčiť napríklad hiátovú herniu alebo GERD – gastroezofágovú refluxnú chorobu vyvolanú refluxom, ktorá môže z dlhodobého hľadiska viesť k závažným stavom. To je dôvod, prečo netreba podceňovať príznaky pálenia záhy, hoci sa zdajú bežné.

Prevencia je aj v tom prípade najlepší spôsob, ako si zachovať pevné zdravie.

Užitočné tipy o zdraví do vašej emailovej schránky.