Pálenie záhy (odborne pyróza) je rozšírený symptóm, s ktorým sa aspoň raz za život stretol už takmer každý. Čo to pálenie záhy vlastne je, ako sa prejavuje a čo ho spôsobuje? Všetko dôležité sme zhrnuli v tomto článku.
Pálenie záhy charakterizuje nepríjemná pálivá bolesť za hrudnou kosťou. Môže sa dostať až do oblasti hrdla a krku. V ústach môžeme pritom cítiť kyslú alebo horkú chuť. Sprievodnými symptómami môžu byť aj:
-
problém s prehĺtaním,
-
kašeľ,
-
zachrípnutie,
-
zápach z úst,
-
nafukovanie,
-
nevoľnosť.
Pálenie záhy trvá niekoľko minút až niekoľko hodín. Bolesť a pálivý pocit sa väčšinou zhoršujú po jedle, pri polohe v ľahu, vo večerných hodinách alebo pri ohýbaní tela dopredu.
Pálenie záhy môže signalizovať iné zdravotné stavy a ochorenia (hiátová hernia, gastroezofágová refluxná choroba GERD, tehotenstvo).
Občasné pálenie záhy je bežné a nevyžaduje si bezprostrednú lekársku pomoc. Ak sa však vyskytuje pravidelne a ovplyvňuje dennú rutinu, môže byť symptómom závažnejšieho ochorenia, ktoré si vyžaduje lekársku starostlivosť.
Ako vzniká pálenie záhy?
Aby sme pochopili, prečo pálenie záhy vzniká, je dobré vedieť, ako žalúdok a pažerák pracujú.
Keď niečo zjeme, potrava ide pažerákom do žalúdka. Pažerák je od žalúdka oddelený akýmsi ventilom, ktorý nazývame pažerákový zvierač (ezofageálny sfinkter). Ten sa po jedle zatvorí a zabráni, aby sa obsah žalúdka dostal naspäť do pažeráka.
Tento krok je veľmi dôležitý – v žalúdku je totiž kyslé prostredie, no žalúdok je na to prispôsobený. Pažerák nie. Ak sa tento zvierač neuzatvára dobre, dochádza k prechodu časti zmesi zo žalúdka do pažeráka. Toto označujeme ako reflux.
Faktorov, ktoré vyvolávajú pálenie záhy, je viacero. Najčastejším sú stravovacie návyky a životný štýl. Pálenie záhy môže spôsobovať:
-
jedenie krátko pred spaním,
-
veľké porcie jedál,
-
rýchle jedenie či nedostatočné požutie potravy,
-
stres,
-
nedostatok spánku,
-
fajčenie.
Z potravín sú najčastejšími spúšťačmi:
-
cibuľa,
-
citrusy,
-
paradajky,
-
alkohol,
-
džús,
-
káva,
-
sýtené nápoje,
-
vysoko spracované jedlá.
Režimové opatrenia sú pri pálení záhy veľmi dôležité. Správne zmeny v návykoch častokrát výrazne znižujú nepríjemné prejavy. Ak sa chcete vyhnúť páleniu záhy, dôležité je:
-
rozpoznať spúšťače (jedlá a nápoje, ktoré vám robia najväčší problém) a vyhýbať sa im,
-
rozdeliť jedlá do menších porcií viackrát denne,
-
vyhýbať sa jedeniu tesne pred spaním alebo pred akoukoľvek polohou v ľahu,
-
pri ležaní mať trup vyššie než zvyšok tela (odporúča sa podložiť čelo postele),
-
zamerať sa na zvládanie a elimináciu stresu,
-
pri nadváhe sa pokúsiť dostať na optimálnu hladinu BMI,
-
prestať fajčiť,
-
nenosiť tesné oblečenie.
Lieky na pálenie záhy
V lekárni nájdeme široké spektrum liekov, ktoré pomáhajú pri pálení záhy. Na trhu sú antacidá (neutralizujú žalúdočnú kyselinu), inhibítory protónovej pumpy a antagonisti H2 receptorov (oboje brzdia produkciu žalúdočnej kyseliny). Mnohé z nich dostaneme bez lekárskeho predpisu.