Ktoré potraviny spôsobujú nadúvanie a ktoré ho naopak zmierňujú?

Plynatosť ako dôsledok nadúvania môže byť veľmi nepríjemná. Nadúvaním a plynatosťou pritom trpí až okolo 30 % populácie od dojčiat až po seniorov. Je preto užitočné poznať potraviny, ktoré problém zhoršujú a naopak, ktoré nám proti plynatosti pomáhajú.

Čo spôsobuje plynatosť?

Ak náš tráviaci systém funguje správne, plyny vznikajúce pri tráviacich procesoch nám nemusia spôsobovať žiadne vážnejšie problémy. Ak ich ale vzniká viac, nevstrebávajú sa v organizme správne a neodchádzajú prirodzenou cestou tak, ako majú. Vtedy vzniká problém s nadúvaním a plynatosťou.

Nepríjemné stavy sprevádzané bolesťami brucha, kŕčmi a hnačkami spôsobuje najmä strava.

Ako sa vyhnúť nadúvaniu a plynatosti?

Pokiaľ sa chceme týmto stavom vyhnúť, nemali by sme jesť hltavo, ale pomaly, po malých sústach a vyhýbať sa najmä: 

  • všetkým druhom strukovín a hlúbovej zeleniny,  
  • cibuli, 
  • cesnaku,  
  • orechom,  
  • hruškám,  
  • slivkám,  
  • hroznu, 
  • kysnutému a čerstvému pečivu,  
  • mastným, korenistým a presoleným jedlám,  
  • instantným potravinám,  
  • niektorým zrejúcim syrom, 
  • sladkostiam.

Nadúvanie spôsobujú aj všetky sýtené nápoje a alkohol

Ktoré potraviny zmierňujú plynatosť? 

Okrem prevencie sa nadúvanie a plynatosť dá pomerne účinne zmierniť aj niektorými potravinami. Všetky ich poznáme, mnohé pravidelne konzumujeme a používame v kuchyni.

  • Avokádo má vysoký obsah draslíka – ten pomáha udržať v rovnováhe hladinu sodíka, ktorý zas spôsobuje nadúvanie. 

  • Banány sú tiež bohatým zdrojom draslíka a aj stimulujú črevné baktérie zmierňujúce tvorbu plynov v tráviacom systéme. 

  • Paradajky okrem draslíka obsahujú lykopén, antioxidant s protizápalovými účinkami. 

  • Zeler povzbudzuje procesy trávenia. Obsahuje flavonoidy, ktoré znižujú zápalové procesy v tele, vrátane tráviaceho systému. 

  • Kurkuma obsahuje kurkumín, ktorý zmierňuje symptómy IBS – syndrómu dráždivého čreva. 

  • Mäta prieporná uvoľňuje svaly tráviaceho systému, čo pomáha zmierniť nadúvanie. 

  • Zázvor pomáha predchádzať nadúvaniu tým, že stimuluje tráviace procesy a podporuje rýchlejšie vyprázdňovanie. 

  • Špargľa je zdrojom inulínu – nerozpustnej vlákniny, ktorá vyživuje črevný mikrobióm a pomáha udržiavať pohyb v tráviacom systéme. 

  • Fenikel obsahuje látky uvoľňujúce kŕče v tráviacom trakte, čo znižuje hromadenie plynov a nadúvanie. 

  • Kefír dokáže znížiť objem žalúdočných plynov až o 70 %. 

Plynatosť a nadúvanie je teda možné regulovať správnym výberom potravín. Obmedziť treba potraviny z prvej skupiny a na pomoc použiť suroviny, ktoré plynatosť zmierňujú.  

Súvisiace články: 

Všetko, čo potrebujete vedieť o pálení záhy

Všetko, čo potrebujete vedieť o pálení záhy

Pálenie záhy ste už možno niekedy pocítili. Viete, čím môže byť takéto pálenie pre vás nebezpečné?

Domáce recepty na pálenie záhy

Rady proti páleniu záhy – ktoré fungujú a ktorým sa radšej vyhnúť? 

Na pálenie záhy existuje množstvo tipov. V článku sme sa pozreli na niektoré z nich a vysvetlili, či skutočne fungujú alebo sa im je lepšie vyhnúť.

Užitočné tipy o zdraví do vašej emailovej schránky.